Αρχική σελίδα

 ΜάΜMjbefkjbv,mrngMa 

Μάθετε περισσότερα για τη Βουλγαρία, μεταφράστε τα έγγραφά σας, παρακολουθήστε μαθήματα βουλγαρικής γλώσσας, ενημερωθείτε για τα βουλγαρικά πανεπιστήμια, ζητήστε τις πληροφορίες που χρειάζεστε

Η δραστηριότητα του Κέντρου Βουλγαρικής Γλώσσας υποστηρίζεται από τη Μόνιμη Επιτροπή Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών και Πολιτιστικής Πολυμορφίας του Δήμου Σόφιας (Απόφαση αρ. СО-94-К-11/24.01.2014)

 

Γιώργος Τ., εκπαιδευτικός: Αποφάσισα να μάθω τη βουλγαρική γλώσσα λόγω των επιστημονικών μου ενδιαφερόντων, τα οποία σχετίζονται με τα Βαλκάνια. Τα βουλγαρικά αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη καθώς είναι μια γλώσσα πολύ ενδιαφέρουσα. Σ`αυτό βέβαια συνετέλεσε και η καθηγήτρια με τη μεταδοτικότητά της και τη σωστά δομημένη διδασκαλία. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε διάστημα μόλις 9 μηνών - και κάνοντας μάθημα μόνο 1 φορά την εβδομάδα - να λάβω πιστοποίηση γνώσης της γλώσσας επιπέδου Β2.

 

 

Μαρία Χ., δημόσιος υπάλληλος: Η ιδέα της εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας ήρθε λόγω μελλοντικής μετοίκησης μου στη Σόφια για οικογενειακούς λόγους, στην αρχή ήμουν διστακτική και αρνητική ...μετα απο 3 μήνες μαθήματα μόνο καλά λόγια έχω να πω. Απέκτησα ένα επιπλέον εφόδιο για τα επαγγελματικά μου, καθώς και για τα βασικά θέματα της καθημερινότητας. Ευχαριστώ την καθηγήτρια μου, που με τη μεταδοτικότητα της και το όμορφο κλίμα την ώρα του μαθήματος με έκανε να αλλάξω γνώμη.

 

 

Ισμήνη Π., μηχανικός: Ξεκίνησα να μαθαίνω βουλγαρικά για την ανάπτυξη των επαγγελματικών επαφών της εταιρίας στην οποία δουλεύω στη Βουλγαρία. Πριν ξεκινήσω γνώριζα ήδη αγγλικά και γαλλικά, οπότε η εκμάθηση ενός διαφορετικού αλφάβητου ήταν κάτι το οποίο με γοήτευσε από την αρχή. Μετά από λίγους μήνες μάθημα κατάφερα εύκολα να μιλήσω και να συνεννοηθώ σε βασικά θέματα της καθημερινής ζωής και πλέον συνεχίζω τα μαθήματα με αμείωτο ενθουσιασμό. Θεωρώ πως η εκμάθηση της γλώσσας αυτής μου άνοιξε νέους ορίζοντες και αποτελεί μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

 

 

Μύριαμ Ντένις Σάες, φιλόλογος: Αν και τη βουλγαρική γλώσσα την προσέγγισα λόγω επαγγελματικών απαιτήσεων, αποδείχτηκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ` όσο περίμενα. Είναι μια γλωσσική επαφή πολύ πρωτόγνωρη καθώς δε μοιάζει με τίποτα με τις "κλασσικές λατινογενείς" γλώσσες που μαθαίνουμε. Ένας νέος κόσμος, μια καινούργια νοοτροπία ανοίγονται μέσα από τα βουλγάρικα που τελικά είναι πολύ πιο οικεία απ` όσο περίμενα. Λόγω της γλώσσας αλλά και εξαιτίας του ανθρώπου που μου τη μεταδίδει, η Βουλγαρία είναι σίγουρα ένας από τους μελλοντικούς προορισμούς μου και γιατί όχι, και για εξάσκηση.

 

Τίνα Κ., δικηγόρος: Αποφάσισα να μάθω Βουλγαρικά για επαγγελματικούς λόγους. Σήμερα βρίσκομαι ήδη στον τρίτο χρόνο σπουδών και μπορώ να πω ότι αυτή η γλώσσα με έχει πραγματικά γοητεύσει. Είναι πολύ διαφορετική από τις λατινογενείς γλώσσες, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι δύσκολη. Η δομή της έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ελληνική γλώσσα και η επιμονή της καθηγήτριάς μου στον προφορικό λόγο, με βοήθησε να μιλήσω πολύ νωρίς (ήδη από τον πρώτο χρόνο εκμάθησης). Συνεχίζω μέχρι σήμερα τα μαθήματα, γιατί θέλω να τελειοποιήσω τις γνώσεις μου και να είμαι σε θέση να απολαύσω τη βουλγαρική ποίηση και λογοτεχνία αλλά και να μπορώ με άνεση να κατανοώ δύσκολες έννοιες και νομική ορολογία και να χειρίζομαι το λόγο σε υψηλό πλέον επίπεδο.

 

Δέσποινα Δ., δημόσιος υπάλληλος: Ξεκίνησα τη βουλγαρική γλώσσα με αρκετή πίεση και λίγο χρόνο στη διάθεσή μου, προκειμένου να ανταποκριθώ στα καθήκοντα της θέσης προϊσταμένης σε υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου στη Σόφια. Σε πολύ σύντομο διάστημα έμαθα να διαβάζω, να γράφω και να μιλάω σε ικανοποιητικό βαθμό. Γνωρίζω ήδη τρεις ξένες γλώσσες και ήταν πραγματική πρόκληση η εκμάθηση μιας σλαβικής γλώσσας, η οποία, όπως αποδείχτηκε, δεν είναι περισσότερο δύσκολη από οποιαδήποτε άλλη. Πλέον στοχεύω στις εξετάσεις πιστοποίησης γλώσσας στη Σόφια. Νομίζω οτι ήταν ό,τι καλύτερο έκανα για να βελτιώσω τα προσόντα μου, να αποκτήσω ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη γνώση ξένων γλωσσών και να γίνω πιο περιζήτητη στη δουλειά μου.  

 

Κωνσταντίνος Α., φοιτητής: Είμαι πρωτοετής φοιτητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Σόφιας. 'Εχω μείνει πολύ ευχαριστημένος από τη σχολή, και οι πρώτες εντυπώσεις είναι μόνο θετικές... Αν και αρχικά είχα τους ενδοιασμούς μου για το αν θα τα καταφέρω με τη βουλγαρική γλώσσα, τελικά αν δείξεις λίγο ενδιαφέρον, είναι σχετικά εύκολη... Η ζωή στη Σόφια είναι πολύ όμορφη, και με σωστές παρέες, η νυχτερινή ζωή εδώ δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυτή της Ελλάδας!

 

 

Ειρήνη Κ., εργοθεραπεύτρια: Η βουλγαρική γλώσσα ήταν η πρώτη γλώσσα που μίλησα λόγω της μητέρας μου και ενώ πάντα την μιλούσα αρκετά καλά ποτέ δεν είχα μάθει να διαβάζω και να γράφω! Τώρα που άρχισα μαθήματα έτσι ώστε να μάθω να χρησιμοποιώ σωστά τη γλώσσα διαπιστώνω πόσα πολλά δεν ήξερα και πόσο πλούσια είναι η βουλγαρική γλώσσα! Σιγά σιγά την μαθαίνω σωστά, διορθώνω τα λάθη που έκανα όταν μιλούσα στο παρελθόν και είναι σαν να την ανακαλύπτω απο την αρχή. Όσο περισσότερα μαθαίνω για αυτήν, τόσο περισσότερο μου αρέσει και είμαι χαρούμενη που μπορώ πια και να διαβάζω και να γράφω.

 
 

Μπορίς Κ., φοιτητής: Μιλάω βουλγαρικα σχεδόν από όταν γεννήθηκα καθώς λόγω καταγωγής της μητέρας μου είχα άμεση επαφή με τη γλώσσα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Ωστόσο παρά την ικανότητά μου να μιλάω ποτέ δεν είχα νοιώσει πως είχα πραγματική γνώση της γλώσσας. Μέσα απο τα μαθήματα ανακάλυψα τον πλούτο μιας γλώσσας που νόμιζα πως ήξερα αλλά ποτέ δεν είχα κατακτήσει.

 

 

Δημήτρης Τ., επιχειρηματίας: Αν εξετάσουμε το μέλλον της Ελλάδας το οποίο είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Βουλγαρίας καθ`ότι και οι δυο ανήκουν στην ΕΕ αξίζει κάποιος να μάθει τη βουλγαρική γλώσσα γιατί θα του φανεί χρήσιμη στο μέλλον (επιχειρηματικές & τουριστικές κινήσεις, κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας). Σαν βαλκανική χώρα θεωρώ σημαντικό για τους Έλληνες να ξέρουμε γλώσσες από τις γείτονες χώρες, άλλωστε τα βουλγαρικά είναι πολύ κοντά στα σέρβικα.