Για την εταιρεία

   Το Κέντρο Βουλγαρικής Γλώσσας Αθηνών ιδρύθηκε το 2012 με κύριο στόχο την προώθηση της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στα πλαίσια της διδασκαλίας της βουλγαρικής γλώσσας, της προβολής των βουλγαρικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, της υψηλού επιπέδου μετάφρασης κειμένων από και προς βουλγαρικά και της διαμεσολάβησης ανάμεσα σε βουλγαρικούς και ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Οι κύριες δραστηριότητες του οργανισμού συνοδεύονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την παροχή επίκαιρων πληροφοριών για τη ζωή στη Βουλγαρία σε πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

 

Κρεμένα Γιάνεβα Τοντορόβα 

Διευθύντρια του Κέντρου Βουλγαρικής Γλώσσας Αθηνών

Γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας St. Kliment Ohridski. Είναι απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Γλωσσολογία και μετάφραση» της ίδιας Σχολής. Στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας παρακολούθησε επίσης διετές πρόγραμμα στις Διεθνείς σχέσεις. Πριν από τις σπουδές της τελείωσε Γερμανικό Λύκειο Γλώσσας με κατεύθυνση Γερμανική Λογοτεχνία.

Από το 1999 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας μεταφράστρια. Συνεργάζεται με βουλγαρικούς και ελληνικούς οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικεύεται στη μετάφραση νομικών κειμένων. Για 3 χρόνια ήταν επίσημη μεταφράστρια της Ανώτατης Εισαγγελίας της Βουλγαρίας. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας έχει μεταφράσει πάνω από 3.500 σελίδες κειμένων νομικού περιεχομένου.

Από το 2003 έως το 2009 διευθύνει το Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Ιδιωτικό Λύκειο Balkanika, το μοναδικό ιδιωτικό σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας εκείνη την περίοδο στη Σόφια. Καταρτίζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα και παράλληλα διδάσκει. Θεωρεί τα χρόνια διδασκαλίας ελληνικών σε εφήβους τη μεγαλύτερη επαγγελματική πρόκλησή της μέχρι σήμερα.

Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συνεχίζει τη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας σε ξενόγλωσσους (μέσω της αγγλικής γλώσσας). Διδάσκει βουλγαρικά σε Έλληνες. Είναι στον κατάλογο επίσημων διερμηνέων της Εισαγγελίας Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται όλο και περισσότερο και με τη συγγραφή. Από τον Απρίλιο του 2011 στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί ο ταξιδιωτικός οδηγός ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ των εκδόσεων ΟΡΑΜΑ, συγγραφέας του οποίου είναι η ίδια.

Η Διεύθυνση του Κέντρου Βουλγαρικής Γλώσσας αποτελεί μια ιδιαίτερη για την ίδια συνέχεια της επαγγελματικής πορείας της μέχρι σήμερα.

Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά, η μητρική της γλώσσα είναι τα βουλγαρικά.