Για τη Βουλγαρία

Για τη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Για τους Έλληνες η Βουλγαρία αποτελεί ένα μέρος το οποίο προσελκύει με όμορφη φύση και αξιοσέβαστο πολιτισμό, πόλο έλξης επενδύσεων αλλά και μια λύση για πιο οικονομικές διακοπές και σπουδές επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στους 7.500.000 κατοίκους, η πρωτεύουσα είναι η Σόφια (1.250.000), κυριότερες πόλεις είναι το Πλόβντιφ (520.000 κ.), η Βάρνα (380.000 κ.), το Μπουργκάς (310.000 κ.), το Βελίκο Τάρνοβο (185.000 κ.).

Η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ωστόσο λόγω του ότι δεν ανήκει ακόμη στην Ευρωζώνη οι συναλλαγές γίνονται στο ντόπιο συνάλλαγμα το οποίο είναι το λεβ. Η κλειδωμένη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και λεβ είναι 1 ευρώ = 1,95583 λέβα.

Για χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη χώρα προτείνουμε το πιο πρόσφατο και ενημερωμένο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, τον Οδηγό Βουλγαρίας των εκδόσεων ΟΡΑΜΑ. Θα βρείτε τον οδηγό ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, στα ταξιδιωτικά βιβλιοπωλεία TRAVEL BOOKSTORE των εκδόσεων στο 23ο χλμ της Λεωφόρου Μαραθώνος & στην οδό Σόλωνος 71 (210 3616943) και στη διεύθυνση των εκδόσεων www.oramaeditions.gr

 

Κόστος ζωής

Σε σχέση με την Ελλάδα το κόστος ζωής στη Βουλγαρία παραμένει αρκετά πιο χαμηλό. Ενώ οι τιμές τροφίμων και φαρμάκων έχουν πάρει ανοδική πορεία και πλησιάζουν τις ελληνικές, το κόστος μιας βραδινής εξόδου για φαγητό και ποτό υπολογίζεται στα 15 ευρώ το άτομο. Η πρωτεύουσα και οι μεγάλες πόλεις έχουν καλά οργανωμένο δίκτυο συγκοινωνίας. Το μετρό της Σόφιας πλέον συνδέει αρκετές περιοχές με το κέντρο της πόλης, επίσης κυκλοφορούν λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ. Το εισιτήριο για τη συγκοινωνία κοστίζει 1,50 λέβα (0,75 ευρώ). Οι τιμές των ταξί είναι προσιτές. 

Η ενοικίαση ενός επιπλωμένου διαμερίσματος (1 υ/δ) σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας κοστίζει 300-350 ευρώ, τα κοινόχρηστα είναι της τάξεως των 5-10 ευρώ, εξτρά χρεώνεται η θέρμανση, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 40 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα βέβαια με την κατανάλωση.