Βουλγαρική γλώσσα

Βουλγαρική γλώσσα

България е красива! Πόσο δύσκολο είναι για έναν ξενόγλωσσο και συγκεκριμένα για έναν Έλληνα να μάθει τη βουλγαρική γλώσσα;

Η απάντηση αυτού του ερωτήματος δεν είναι εύκολη, ωστόσο θα μπορούσαν να σημειωθούν μερικά "υπέρ" προς ενθάρρυνση όσων κατά κάποιο τρόπο νιώθουν δέος για τα βουλγαρικά που ακούγονται τόσο "διαφορετικά".

Το βουλγαρικό αλφάβητο αποτελείται από 30 γράμματα, 6 γράμματα επιπλέον σε σχέση με το ελληνικό, τα οποία βέβαια είναι και αυτά που δυσκολεύουν τους Έλληνες ... τουλάχιστον στην αρχή.  Αρκετά από τα γράμματα στις δυο γλώσσες διαβάζονται το ίδιο - το γράμμα "Ρ" δεν είναι τίποτα παρά "ελληνικό ρο", το ίδιο ισχύει και για τα σύμφωνα Β, Γ, Π, Φ, Χ όπως και για αρκετά από τα φωνήεντα.

Στη σύγχρονη βουλγαρική γλώσσα δεν υπάρχουν πτώσεις. Τη θέση των πτώσεων έχουν λάβει προθέσεις, γεγονός το οποίο φαίνεται να κερδίζει ακόμα περισσότερους fans της βουλγαρικής γλώσσας.

Στη βουλγαρική γλώσσα υπάρχουν αρκετές λέξεις οι οποίες αν δεν ηχούνται ακριβώς το ίδιο όπως στην ελληνική, μοιάζουν αρκετά - 'πανταλόν' σημαίνει 'παντελόνι', 'σαλάτα' θα πει 'σαλάτα', ενώ 'καναπέ' είναι ο 'καναπές'.

Ως σλάβικη γλώσσα, πόλύ κοντά στη βουλγαρική είναι οι γλώσσες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας. Όσοι μαθάινουν τη βουλγαρική γλώσσα έχουν ένα μεγάλο προβάδισμα στην εκμάθηση της ρωσικής, της τσεχικής και της πολωνικής γλώσσας.

 

Ίσως ήδη έχετε ακούσει κάποιες εκφράσεις στα βουλγαρικά:

 

Добър ден! (Ντόμπαρ ντεν) - Καλημέρα!

Как си? (Κακ σι) - Τι κάνεις; Πώς είσαι;

Много добре! (Μνόγκο ντομπρέ) - Πολύ καλά!

Как се казвате? (Κακ σε κάζβατε) - Πώς σας λένε;

Благодаря! (Μπλαγκονταριά) - Ευχαριστώ

 

Προσπαθήστε να διαβάσετε τις λέξεις:

МОРЕ                                  ВОДА                          ПРОЛЕТ

 

Πώς σας φαίνεται; Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε μαζί μας!